Skip to main content

Stuur email : fightforsight@lions.nl

Viering 25 jarige samenwerking tussen Wilde Ganzen en Fight for Sight


Kees de Jong, de kersverse directeur van Wilde Ganzen spreekt in een workshop leden van Lionsclubs toe tijdens de Nationale Conventie van de Nederlandse Lions.

Kees de Jong, sinds kort directeur bij Wilde Ganzen, is onder de indruk van de grote hoeveelheid projecten die Fight for Sight samen met Wilde Ganzen heeft uitgevoerd.

Dit jaar vieren we 25 jaar samenwerking, dat is uniek. Zo begon zijn toespraak op de Nationale conventie op 24 november 2018 in Arnhem. De samenwerking was en is uiterst vruchtbaar. Het samenwerkingsverband heeft projecten in 22 landen, ga er maar aanstaan. Vandaag staat de teller van direct gefinancierde staaroperaties boven de 250.000, dat is heel veel. Dat is 100.000 meer dan alle inwoners van Arnhem bij elkaar.  Eén operatie heeft grote gevolgen in positieve zin voor het betreffende gezin. In plaats van een blok aan het been kan het gezinslid weer volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Wel verschuift de aandacht geleidelijk van directe blindheidsbestrijding naar het faciliteren ervan. In veel landen, met name in zuid-oost Azië is mede door ons toedoen een eigen oogzorg opgebouwd. Ook op deze faciliterende terreinen is er heel veel gedaan en bereikt. Zo is er geïnvesteerd in oogheelkundige instrumenten, in opleidingen, in de bouw van nieuwe ziekenhuizen enz. Het eerste project in Sierra Leone was de bouw en inrichting van een oogdruppelfabriek.

In 25 jaar is er veel veranderd. Sommige landen waar het samenwerkingsverband actief is, worden rijker en hebben nu oogzorg instituten, die zichzelf kunnen bedruipen. Onze aandacht verschuift steeds meer van Azië naar Afrika. En ook hier is zelfstandigheid het uiteindelijke doel. De toekomst: Wat kunnen landen zelf bijdragen om onafhankelijk te zijn van derden. Een zoveelste uitdaging voor Lions en Wilde Ganzen om samen te werken. Lions hebben een enorm netwerk, laten we vooral doorgaan met samenwerken.

Volgend jaar 50 jaar bestaan van Fight for Sight. Dat gaat super worden.

Word donateur of geef eenmalig

Maak het verschil in het leven van mensen